Placki ziemniaczane z łososiem
W eleganckiej wersji.

Składniki:
- 8-10 ziemniaków średniej wielkości, - 1 cebula, - sól, pieprz, - 1 jajko, - 2-3 łyżki mąki pszennej, - płaska łyżka mąki ziemniaczanej, - olej do smażenia, - 10-15 dag plasterków wędzonego łososia, - kubeczek gęstej kwaśnej śmietany, - mały słoiczek kawioru, - cząstki cytryny i koperek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj, 3/4 zatrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj.Cebulę obierz posiekaj. Dodaj do ziemniaków. Wbij jajko, wsyp oba rodzaje mąki. Przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. 2. Rozgrzej olej. Łyżką nabieraj po porcji masy i układaj na oleju formując placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Układaj na bibule aby osączyć nadmiar tłuszczu. Na plackach układaj po plasterku łososia, cząstkę cytryny i łyżkę gęstej śmietany, udekoruj kawiorem.