Placki ziemniaczane z łososiem
W eleganckiej wersji.
Składniki:
- 8-10 ziemniaków średniej wielkości,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- olej do smażenia,
- 10-15 dag plasterków wędzonego łososia,
- kubeczek gęstej kwaśnej śmietany,
- mały słoiczek kawioru,
- cząstki cytryny i koperek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj, 3/4 zatrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj.Cebulę obierz posiekaj. Dodaj do ziemniaków. Wbij jajko, wsyp oba rodzaje mąki. Przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
2. Rozgrzej olej. Łyżką nabieraj po porcji masy i układaj na oleju formując placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Układaj na bibule aby osączyć nadmiar tłuszczu. Na plackach układaj po plasterku łososia, cząstkę cytryny i łyżkę gęstej śmietany, udekoruj kawiorem.