Placki ziemniaczane z sosem

Po 2. roku życia możesz zrobić swojemu dziecku placki ziemniaczane. Te z naszego przepisu smakują doskonale.

Te placki smakują doskonale!
Te placki smakują doskonale! 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • oliwa
  • 100 g fileta z indyka
  • 1 marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 łyżki cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól

Przygotowanie:

1. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij z soku. Dodaj jajko, mąkę, odrobinę soli i wymieszaj. Usmaż placki na oliwie.

2. Mięso starannie umyj, pokrój w paseczki i posól. Następnie włóż do garnka z gorącą wodą i ugotuj.

3. Warzywa umyj i obierz. Marchew zetrzyj, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a potem wszystkie jarzyny podsmaż na oliwie.

4. Warzywa i masło dodaj do wywaru mięsnego, gotuj, aż będą miękkie. Połącz z przecierem pomidorowym, zagotuj.

5. Na koniec polej placki ziemniaczane ciepłym sosem.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas