Placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

Czym byłaby polska kuchnia bez dań stworzonych na bazie ziemniaka? Na podium najchętniej przygotowywanych przysmaków znajdują się oczywiście placki, które dzięki swojej popularności dorobiły się nawet własnego święta. Przypadający 13 listopada Dzień Placków Ziemniaczanych warto uczcić w prawdziwie smakowitym i chrupiącym stylu.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczanemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać  podgrzewając.

Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas