Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

Czym byłaby polska kuchnia bez dań stworzonych na bazie ziemniaka? Na podium najchętniej przygotowywanych przysmaków znajdują się oczywiście placki, które dzięki swojej popularności dorobiły się nawet własnego święta. Przypadający 13 listopada Dzień Placków Ziemniaczanych warto uczcić w prawdziwie smakowitym i chrupiącym stylu.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki - sos

  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ szklanki wody
  • 300 g serka topionego kremowego np. MSM Mońki
  • pieprz czarny do smaku
  • ½ pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać  podgrzewając.

Reklama

Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje