Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Przygotuj placki w taki sposób. Zaskoczysz domowników!

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki
  • 450 ml mleka
  • 4 jajka
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag sera Gouda
  • 25 dag szpinaku
  • 2 średnie cebule
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 5 dag masła klarowanego
  • papryka w proszku
  • natka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Utrzyj ziemniaki. Sparz je na sicie wrzącym mlekiem, przełóż do miski. Dodaj rozpuszczone w mleku drożdże, żółtka i mąkę. Dodaj 2 łyżki masła i pianę z ubitych białek. Cebulę pokrój w drobną kostkę, usmaż. Mięso dopraw do smaku, dodaj połowę cebuli, usmaż.

2. Drugą cebulę pokrój i dodaj do podduszonego na patelni szpinaku. Placki smaż na maśle.Gorące przekładaj mięsem i szpinakiem. Posyp utartym serem. Piecz chwilę w piekarniku.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje