Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Przygotuj placki w taki sposób. Zaskoczysz domowników!

Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 450 ml mleka
- 4 jajka
- 2 dag drożdży
- 5 dag sera Gouda
- 25 dag szpinaku
- 2 średnie cebule
- 25 dag mięsa mielonego
- 5 dag masła klarowanego
- papryka w proszku
- natka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Utrzyj ziemniaki. Sparz je na sicie wrzącym mlekiem, przełóż do miski. Dodaj rozpuszczone w mleku drożdże, żółtka i mąkę. Dodaj 2 łyżki masła i pianę z ubitych białek. Cebulę pokrój w drobną kostkę, usmaż. Mięso dopraw do smaku, dodaj połowę cebuli, usmaż.2. Drugą cebulę pokrój i dodaj do podduszonego na patelni szpinaku. Placki smaż na maśle.Gorące przekładaj mięsem i szpinakiem. Posyp utartym serem. Piecz chwilę w piekarniku.