Placki ziemniaczano-gryczano-kukurydziane

Gdy nie masz pomysłu na obiad, a chcesz zrobić coś smacznego, wypróbuj nasz przepis na placki. Połączenie ziemniaków z dwoma rodzajami mąki: gryczanej i kukurydzianej, sprawi, że smakują wyjątkowo.

Te placki smakują wyśmienicie.
Te placki smakują wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • jajko
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • olej
  • śmietana
  • cukier

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, zmiksować z obraną i pokrojoną cebulą, dodać przyprawy i obie mąki. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką masę ziemniaczaną, smażyć z obu stron na złoty kolor. Można podawać polane śmietaną i posypane cukrem, albo z syropem klonowym lub owocowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas