Placki ziemniaczano-gryczano-kukurydziane
Gdy nie masz pomysłu na obiad, a chcesz zrobić coś smacznego, wypróbuj nasz przepis na placki. Połączenie ziemniaków z dwoma rodzajami mąki: gryczanej i kukurydzianej, sprawi, że smakują wyjątkowo.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- jajko
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
- olej
- śmietana
- cukier
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, zmiksować z obraną i pokrojoną cebulą, dodać przyprawy i obie mąki. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką masę ziemniaczaną, smażyć z obu stron na złoty kolor. Można podawać polane śmietaną i posypane cukrem, albo z syropem klonowym lub owocowym.