Placuszki cukiniowe
Smakują naprawdę wspaniale. Skorzystaj z naszego przepisu i zrób je na obiad.

Składniki
- 50 dag cukinii,
- 10 dag płatków owsianych,
- 8 dag mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyż. posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyż. posiekanego świeżego majeranku,
- sól, olej do smażenia,
- natka pietruszki do dekoracji.
Składniki
- 35 dag jogurtu naturalnego,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypiorek.
Oczyść cukinię, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj płatki owsiane, mąkę, jajka, posiekaną pietruszkę i majeranek. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj sos. Przeciśnij przez praskę czosnek, szczypiorek posiekaj i wymieszaj z jogurtem. Odstaw do lodówki. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż na niej małe placuszki o grubości ok. 1 cm. Placuszki wykładaj na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, tak żeby zebrać nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem udekorowane natką pietruszki i cienkimi plasterkami marchewki. Przygotujesz je krojąc marchewkę wzdłuż obieraczką do warzyw. Do placuszków możesz też dodać podsmażony boczek, duszone grzyby lub żółty ser.