Placuszki cukiniowe

Smakują naprawdę wspaniale. Skorzystaj z naszego przepisu i zrób je na obiad.

Złociste i smacze
Złociste i smacze 123RF/PICSEL

Oczyść cukinię, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj płatki owsiane, mąkę, jajka, posiekaną pietruszkę i majeranek. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj sos. Przeciśnij przez praskę czosnek, szczypiorek posiekaj i wymieszaj z jogurtem. Odstaw do lodówki. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż na niej małe placuszki o grubości ok. 1 cm. Placuszki wykładaj na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, tak żeby zebrać nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem udekorowane natką pietruszki i cienkimi plasterkami marchewki. Przygotujesz je krojąc marchewkę wzdłuż obieraczką do warzyw. Do placuszków możesz też dodać podsmażony boczek, duszone grzyby lub żółty ser. 

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas