Placuszki twarogowe z jagodami
Idealne na podwieczorek!
Składniki:
Racuchy:
- 5 dag masła
- 4 żółtka
- 40 dag twarogu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 15 dag kaszy manny
- olej do smażenia
Frużelina:
- 30 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Frużelina: żelatynę namocz. Jagody rozgnieć z cukrem. Wymieszaj z sokiem i gotuj 5 minut. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. W gorącej masie rozpuść żelatynę.
2. Racuchy: masło utrzyj z cukrem, żółtkami i serem. Domieszaj proszek oraz kaszkę. Z ciasta usmaż na oleju 16 placków (zajmuje to ok. 15 minut). Posmaruj je frużeliną. Ułóż jeden na drugim (po 4 placki). Udekoruj.