Placuszki twarogowe z truskawką
Ponadczasowy przysmak, który przypadnie do gustu każdemu, kto tylko go spróbuje. Dodatek najsmaczniejszego daru czerwca to przepyszna kropka nad "i".

Składniki
- 0,5 kg twarogu
- 2 całe jajka
- 2-3 łyżki cukru
- 1 op. cukru z wanilią lub podobnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.2. Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.3. Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe uzupełniamy truskawkami, ew. posypujemy cukrem pudrem.