Placuszki twarogowe z truskawką

Ponadczasowy przysmak, który przypadnie do gustu każdemu, kto tylko go spróbuje. Dodatek najsmaczniejszego daru czerwca to przepyszna kropka nad "i".

Pięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej
Pięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiejINTERIA.PL

1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.

2. Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.

3. Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe uzupełniamy truskawkami, ew. posypujemy cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas