Placuszki w potrawce
Są przepyszne.
1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do nich jedną posiekaną ce bulę, jajko oraz mąkę. Przypraw solą oraz pieprzem, wymieszaj. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj obrane i opłukane marchewki.
2. Pozostałe cebule obierz, pokrój w grubą kostkę. Pomidory sparz, obierz. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, miąższ posiekaj. Piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręczniczkiem. Pokrój je w paski. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso i smaż na złoty kolor, często mieszając, około 10 minut. Dodaj marchewkę oraz cebulę, a po 5 minutach posiekane pomidory.
3. Duś 3 minuty. Przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Nakładaj po łyżce masy ziemniaczanej, formując placuszki. Smaż z obu stron na złoto. Podawaj z potrawką i ziołami.
Nie przejmuj się, jeśli twój maluszek nie przepada za cebulą. Po przesmażeniu i podduszeniu jej smak będzie raczej niewyczuwalny. Pamiętaj jedynie, by drobno ją posiekać. Jeśli natomiast zamierzasz dodawać to warzywo do podawanych na zimno sałatek i surówek, posiekaj cebulę i sparz wrzątkiem na sicie. Dzięki temu na pewno przestanie być ostra.