Reklama

Reklama

Placuszki z cukinią

Jeśli chcesz nieco zmodyfikować wersję placków ziemniaczanych dodaj do składników cukinię. Będą smakowały wyjątkowo.

Podstawowe składniki:


  • 4 większe ziemniaki
  • spora cukinia

Dodatki i przyprawy:


  • 2 jajka
  • mąka do zagęszczenia
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cukinię umyj, osusz i wraz ze skórką zetrzyj do oddzielnej miski na tarce również z grubymi oczkami. Posól lekko i odstaw. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.

2. Z ziemniaków odlej płyn, który się wytworzył, cukinię odciśnij.

3. Połącz ziemniaki z cukinią i cebulą. Dodaj roztrzepane jajka i wsyp tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Na rozgrzany olej wkładaj małe porcje ciasta, łyżką uformuj placuszki i smaż je z obu stron na złocisty kolor. Układaj na ręczniku papierowym, żeby je osączyć z tłuszczu. Podawaj z miksem sałat z dodatkiem sosu winegret.


Kobieta i życie

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Placki z cukinii

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje