Placuszki z cukinią
Jeśli chcesz nieco zmodyfikować wersję placków ziemniaczanych dodaj do składników cukinię. Będą smakowały wyjątkowo.
Podstawowe składniki:
- 4 większe ziemniaki
- spora cukinia
Dodatki i przyprawy:
- 2 jajka
- mąka do zagęszczenia
- cebula
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cukinię umyj, osusz i wraz ze skórką zetrzyj do oddzielnej miski na tarce również z grubymi oczkami. Posól lekko i odstaw. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
2. Z ziemniaków odlej płyn, który się wytworzył, cukinię odciśnij.
3. Połącz ziemniaki z cukinią i cebulą. Dodaj roztrzepane jajka i wsyp tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Na rozgrzany olej wkładaj małe porcje ciasta, łyżką uformuj placuszki i smaż je z obu stron na złocisty kolor. Układaj na ręczniku papierowym, żeby je osączyć z tłuszczu. Podawaj z miksem sałat z dodatkiem sosu winegret.