Placuszki z płatków żytnich
Produkty powstałe ze zbóż, w tym pełnoziarniste płatki, to ważny element prawidłowego sposobu odżywiania. O

Składniki
- 150 g serka wiejskiego
- 2 łyżki płatków żytnich
- 1 jajko L
- 1 łyżka słoneczniku łuskanego
- 2 pomidory suszone (z oleju)
- 1 łyżka pokrojonej papryki
- szczypta curry
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- olej rzepakowy
- dodatki
- 50 g łososia wędzonego
- ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka
- kiełki rzodkiewki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- 1/3 łyżeczki czarnuszki
Sposób przygotowania
1. Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj jajko oraz płatki żytnie, całość dokładnie wymieszaj i chwilę odczekaj.
2. Słonecznik podpraż na suchej patelni i dodaj do miseczki z płatkami oraz serkiem.
3. Pomidory suszone drobno pokrój, dodaj wraz z papryką do miseczki.
4. Dopraw całość curry, solą (wystarczy szczypta) oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj.
5. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki tłuszczu. Nakładaj łyżką ciasto, formując placuszki. Zmniejsz ogień. Smaż placuszki z obu stron do ładnego zarumienienia.
6. Usmażone placki przełóż na papier kuchenny i osącz nadmiar tłuszczu.
7. Jogurt grecki połącz z koperkiem.
8. Smaruj placuszki jogurtem, układaj rybę oraz świeże warzywa, kiełki oraz czarnuszkę.
Podawać na ciepło. Smacznego!