Placuszki z płatków żytnich
Produkty powstałe ze zbóż, w tym pełnoziarniste płatki, to ważny element prawidłowego sposobu odżywiania. O
Sposób przygotowania
1. Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj jajko oraz płatki żytnie, całość dokładnie wymieszaj i chwilę odczekaj.
2. Słonecznik podpraż na suchej patelni i dodaj do miseczki z płatkami oraz serkiem.
3. Pomidory suszone drobno pokrój, dodaj wraz z papryką do miseczki.
4. Dopraw całość curry, solą (wystarczy szczypta) oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj.
5. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki tłuszczu. Nakładaj łyżką ciasto, formując placuszki. Zmniejsz ogień. Smaż placuszki z obu stron do ładnego zarumienienia.
6. Usmażone placki przełóż na papier kuchenny i osącz nadmiar tłuszczu.
7. Jogurt grecki połącz z koperkiem.
8. Smaruj placuszki jogurtem, układaj rybę oraz świeże warzywa, kiełki oraz czarnuszkę.
Podawać na ciepło. Smacznego!