Placuszki z sosem
Pierś pokrój w drobną kostkę, przypraw solą i pieprzem, podsmaż.
Składniki na 4 porcje:
Placki:
- 20 dag zielonego groszku
- pierś z kurczaka
- 15 dag sera cheddar
- łyżka natki pietruszki
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia
- szczypta słodkiej papryki i papryczki chilli
- sól
- grubo mielony pieprz
Sos:
- po 2 łyżki śmietany 18%, jogurtu, majonezu
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka koperku
Sposób przygotowania:
1. Pierś pokrój w drobną kostkę, przypraw solą i pieprzem, podsmaż. Ugotuj groszek.
2. Do miski włóż podsmażonego kurczaka, groszek, wybij jajka. Dodaj mąkę, natkę, starty ser, przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i wymieszaj. Jeśli masa wyszła zbyt rzadka dosyp odrobinę mąki. Smaż na złoty kolor. Podawaj polane sosem.
Czas przygotowania: ok. 40 min