Placuszki z truskawkami
Doskonałe i na obiad i na podwieczorek.

Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 1,5 szklanki jogurtu greckiego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 dag truskawek
- polewa truskawkowa
- 500 ml lodów waniliowych
Przygotowanie:
1 Do miski wbij jajka, dodaj cukier, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wlej mleko i jogurt, zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstość tłustej śmietany. Ciasto odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Przed smażeniem placków kilkakrotnie je wymieszaj.
2 Dużą łyżką wykładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką, smaż na złoty kolor. Usmażone placki trzymaj pod przykryciem.
3 Truskawki umyj, pokrój. Placki posyp cukrem pudrem, podawaj na ciepło z truskawkami i lodami waniliowymi.