Płatek śniegu - tort bez pieczenia

Pyszny sernik na zimno z bezową posypką.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g kruchych ciastek
  • 2 słoiki wiśni amarena
  • 6 płatów żelatyny
  • 500 g twarożku
  • 500 g mascarpone
  • 125 g cukru
  • Szczypta soli
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 g śmietany kremówki
  • 50 g bezów

 Przygotowanie:

Masło roztopić. Ciastka pokruszyć, zmieszać z masłem, nałożyć do posmarowanej olejem formy i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Wiśnie osączyć na sicie, sok zachować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek, mascarpone, cukier, sól i sok z cytryny wyrabiać ok 3 minuty za pomocą robota kuchennego. 2 płaty żelatyny odcisnąć i roztopić, zmieszać z sokiem z wiśni, dodać wiśnie. Pozostałą żelatynę również odcisnąć i roztopić, zmieszać najpierw z 1 łyżką masy serowej, a następnie z resztą tej masy. Śmietanę ubić i wmieszać do masy 1/3 masy nałożyć do formy, następnie nałożyć wiśnie i pozostałą masę. Wyrównać. Wstawić na min. 3 godziny do lodówki. Posypać pokruszonymi bezami.

(1 płat żelatyny odpowiada 1 łyżeczce żelatyny)

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas