Płatek śniegu - tort bez pieczenia
Pyszny sernik na zimno z bezową posypką.
Składniki:
- 125 g masła
- 250 g kruchych ciastek
- 2 słoiki wiśni amarena
- 6 płatów żelatyny
- 500 g twarożku
- 500 g mascarpone
- 125 g cukru
- Szczypta soli
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 200 g śmietany kremówki
- 50 g bezów
Przygotowanie:
Masło roztopić. Ciastka pokruszyć, zmieszać z masłem, nałożyć do posmarowanej olejem formy i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Wiśnie osączyć na sicie, sok zachować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek, mascarpone, cukier, sól i sok z cytryny wyrabiać ok 3 minuty za pomocą robota kuchennego. 2 płaty żelatyny odcisnąć i roztopić, zmieszać z sokiem z wiśni, dodać wiśnie. Pozostałą żelatynę również odcisnąć i roztopić, zmieszać najpierw z 1 łyżką masy serowej, a następnie z resztą tej masy. Śmietanę ubić i wmieszać do masy 1/3 masy nałożyć do formy, następnie nałożyć wiśnie i pozostałą masę. Wyrównać. Wstawić na min. 3 godziny do lodówki. Posypać pokruszonymi bezami.
(1 płat żelatyny odpowiada 1 łyżeczce żelatyny)