Reklama

Reklama

Pleśniak na spodzie maślankowym

Choć nazwa "pleśniak" nie brzmi zbyt zachęcająco, to smak tego ciasta robi furorę. Połączenie maślankowego spodu, bogatego w witaminy C, E oraz A rabarbaru i puszystej bezy zachwyci każdego.

Czas przyrządzenia: 30 min + pieczenie

Składniki - ciasto:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki - beza:

  • 4 białka
  • 5 łyżek cukru

Składniki - dodatkowo:

  • masło oraz bułka tarta do foremki
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar umyj, osusz, oczyść i pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Dużą tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 st. 

2. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do miski. Ubij na piankę, wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Miksuj, aż powstanie jasny krem. Wtedy wlej maślankę i olej, miksuj 1 minutę. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj mikserem (tylko tyle, by składniki połączyły się).

3. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy. Wyrównaj wierzch i rozłóż na nim rabarbar. Piecz 40 minut. 

4. Białka ubij na sztywno, dosypując cukier. Wysuń z piekarnika blachę z ciastem. Wyłóż na nie pianę i wygładź wierzch (zrób to jak najszybciej, by ciasto nie było zbyt długo poza piekarnikiem). Wsuń blachę, zamknij drzwiczki i piecz ciasto jeszcze ok. 25 minut (aż beza ładnie się zarumieni). Wystudź, oprósz cukrem pudrem (możesz wymieszać go z cynamonem).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | rabarbar | styl hiszpański | maślanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje