Płynne złoto – metoda na zdrowie

Miód ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, istotne dla organizmu człowieka.
Miód ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, istotne dla organizmu człowieka.123RF/PICSEL

Płynne złoto natury  

  • spadziowy (w Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych: spadź iglasta i liściasta. Spadź zbierana jest przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na drzewach owadów (mszyc, czerwców) zmieszanych z wyciekającym na skutek nakłucia owadów - sokiem komórkowym);
  • nektarowy (powstaje z nektarów kwiatów);
  • mieszany (spadziowo-nektarowy lub nektarowo-spadziowy). 

Między prawdą a mitem  

Prawdziwy miód powinien być płynny i nigdy nie ulegać krystalizacji?  

Mleko, woda, a może herbata, czyli z czym najlepiej podawać miód?   

Czy można być uczulonym na miód?  

  • nudności;
  • wymioty;
  • biegunka;
  • wysypka (pokrzywka, swędzenie, obrzęki).  

Zobacz również:

    Miód - sposób na zdrowie

    • działa odkażająco oraz przyśpiesza gojenie się ran;
    • zmniejsza ryzyko powstania bliznowców;
    • leczy wrzody żołądka;
    • działa przeciwbiegunkowo;
    • obniża ciśnienie tętnicze krwi;
    • hamuje procesy miażdżycowe;
    • leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych;
    • koi nerwy, działa nasennie;
    • działa bakteriobójczo;
    • dzięki zawartości glukozy - pobudza do pracy mózg. 

     Cztery filary odporności

    materiały prasowe
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?