Podlaskie racuchy wigilijne

Na Podlasiu to obowiązkowa słodka pozycja na wigilijnym stole. Wiadomo, że najlepiej smakują prosto z patelni, ale kiedy ostygną i posypiemy je cukrem pudrem, również zachwycą nas smakiem.

Podlaskie racuchy wigilijne
Podlaskie racuchy wigilijneJOLA LIPKAEast News

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzyj z dwoma łyżkami cukru i wymieszaj z mlekiem. Do rozczynu wsyp kilka łyżek mąki (z odmierzonych wcześniej 1 i 1/2 szklanki), wymieszaj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.

Oddziel biała od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z łyżką cukru. Dodawaj kolejno po żółtku, nadal ubijając.

Gdy rozczyn podrośnie, dodaj resztę mąki, stopione i ostudzone masło, ubite jajka i delikatnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor. Wyłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas