Reklama

Reklama

Podlaskie racuchy wigilijne

Na Podlasiu to obowiązkowa słodka pozycja na wigilijnym stole. Wiadomo, że najlepiej smakują prosto z patelni, ale kiedy ostygną i posypiemy je cukrem pudrem, również zachwycą nas smakiem.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzyj z dwoma łyżkami cukru i wymieszaj z mlekiem. Do rozczynu wsyp kilka łyżek mąki (z odmierzonych wcześniej 1 i 1/2 szklanki), wymieszaj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.

Reklama

Oddziel biała od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z łyżką cukru. Dodawaj kolejno po żółtku, nadal ubijając.

Gdy rozczyn podrośnie, dodaj resztę mąki, stopione i ostudzone masło, ubite jajka i delikatnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia. 

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor. Wyłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: racuchy | Podlasie | dania wigilijne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje