Reklama

Reklama

Podpłomyki

Kiedy w pojemniku na chleb zostały już tylko okruchy, a chleb tostowy o stuletniej przydatności do spożycia dawno wyszedł, możemy zrobić podpłomyki. Zanim ktoś wpadł na genialny pomysł wypieku chleba, jaki znamy dzisiaj, ciasto rozczynione z mąki i wody było jego prymitywną namiastką.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki (może być pełnoziarnista)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • mąka do podsypywania
  • oliwa do posmarowania

Składniki - dowolne dodatki

  • gruszka, ser pleśniowy, orzechy
  • pomidory, mozzarella, bazylia, oliwki
  • jajko, szpinak, pieczarki, śmietankowy serek do smarowania pieczywa
  • szynka, ser żółty, cebula
  • hummus, suszone pomidory, ser halloumi
  • camembert, żurawina , orzechy

Przygotowanie:

Reklama

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i sól, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części, rozwałkowujemy, podsypując mąką.

Każdy placek smarujemy oliwą, pieczemy 15 minut w 170 stopniach.

W tym czasie przygotowujemy ulubione dodatki, nakładamy je na gorące placki i zapiekamy jeszcze jakieś 10 minut.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Katarzyny Bosackiej, której więcej przeczytasz tutaj!

***

Zobacz także:

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Katarzyna Bosacka | przepisy | podpłomyk

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje