Podpłomyki
Kiedy w pojemniku na chleb zostały już tylko okruchy, a chleb tostowy o stuletniej przydatności do spożycia dawno wyszedł, możemy zrobić podpłomyki. Zanim ktoś wpadł na genialny pomysł wypieku chleba, jaki znamy dzisiaj, ciasto rozczynione z mąki i wody było jego prymitywną namiastką.

Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki (może być pełnoziarnista)
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- mąka do podsypywania
- oliwa do posmarowania
- dowolne dodatki
- gruszka, ser pleśniowy, orzechy
- pomidory, mozzarella, bazylia, oliwki
- jajko, szpinak, pieczarki, śmietankowy serek do smarowania pieczywa
- szynka, ser żółty, cebula
- hummus, suszone pomidory, ser halloumi
- camembert, żurawina , orzechy
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i sól, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części, rozwałkowujemy, podsypując mąką.
Każdy placek smarujemy oliwą, pieczemy 15 minut w 170 stopniach.
W tym czasie przygotowujemy ulubione dodatki, nakładamy je na gorące placki i zapiekamy jeszcze jakieś 10 minut.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Katarzyny Bosackiej, której więcej przeczytasz tutaj!
***
Zobacz także: