Podroby z kurczaka i indyka
Drobiowe żołądki, wątróbki czy serduszka to przysmaki, które dobrze znamy od wielu lat.

Składniki
- 30 dag wątróbek drobiowych
- 3 duże winne jabłka
- sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania
1. Wątróbki oczyścić starannie z ewentualnych błonek, wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do garnka. Zalać je zimną wodą, doprowadzam do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia, odcedzić wątróbki na sicie. Ponownie włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotowanie i odcedzanie powtórzyć jeszcze 4 razy. Ostudzone wątróbki pokroić w kostkę. 2. Jabłka wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Odkroić na 2/3 wysokości, wydrążyć środki. Odrzucić gniazda nasienne, miąższ pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z posiekaną wątróbką. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoni majerankiem. 3. Farszem napełnić wydrążone jabłka, przykryć odkrojonymi częściami. Zapiekać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej do momentu, aż jabłka delikatnie się uprażą. Podawać na gorąco.

Serduszka drobiowe w sosie pomidorowym
Składniki
- 3/4 kg serduszek drobiowych ● 3 marchewki
- pietruszka
- 1 puszka
- pomidorów bez skórki
- 2-3 łyżki śmietany
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
1. Serduszka dokładnie oczyszczić z żyłek i błonek, płuczę pod bieżącą wodą. Zalać w garnku 1,5 l wody. Dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować około 20 minut. 2. Marchewki i pietruszkę obierać, wypłukać, a potem zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do wywaru z serduszkami. Gotować razem do miękkości warzyw (10-15 min). Na koniec wrzucić zmiksowane pomidory z puszki. Podgrzać, aż całość się zagotuje. 3. Gotowe danie zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podawać z ryżem.

Gulasz z żołądków z kaszą
Składniki
- 1/2 kg żołądków z indyka
- duża cebula
- 3 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- olej do smażenia
- 10 dag kaszy gryczanej
- liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz, mielony imbir
Sposób przygotowania
1. Żołądki oczyścić, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, ponownie zalać wodą (4-5 szklanek). Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Przykryć garnek i gotować żołądki około 30 minut. 2. Cebulę obierać, poszatkować. Oczyszczone marchewki, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić cebulę, a gdy się zrumieni, dodać starte warzywa. Chwilę smażyć razem. Przełożyć do garnka z żołądkami. Gotować dalej razem, aż żołądki i warzywa będą miękkie, a większość wywaru odparuje. 3. Kaszę gryczaną gotować według przepisu podanego na opakowaniu. Wrzucić do gulaszu, wymieszam. Doprawić solą, pieprzem i imbirem.

Flaczki z kurczaka
Składniki
- 1/2 kg żołądków z kurczaka lub indyka
- 6 skrzydełek kurczaka
- cebula
- sól, pieprz
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- liść laurowy, ziele angielskie
- czosnek, majeranek
1. Żołądki wypłukać, wkłożyć do garnka. Zalać zimną wodą i zagotowuję. Wylać wodę, wlać świeżą. Wsypać łyżeczkę soli. Gotować żołądki pod przykryciem do miękkości. Oczyścić skrzydełka, zalać w osobnym garnku 1,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia. Dodać liść laurowy oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gotować 20 minut. 2. W tym czasie obrać cebulę, marchew i pietruszkę, drobno siekam. Dodać do skrzydełek. Gotować 45 minut. Skrzydełka wyjąć, obrać mięso z kości. Wrzucić do wywaru. Ugotowane żołądki pokroić w paski i także dodać do wywaru. Całość doprowadzić do wrzenia. 3. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić flaczki. Gotować 3 minuty, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem do smaku.