Reklama

Reklama

Podroby z kurczaka i indyka

Drobiowe żołądki, wątróbki czy serduszka to przysmaki, które dobrze znamy od wielu lat.



Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 3 porcji

Składniki

  • 30 dag wątróbek drobiowych
  • 3 duże winne jabłka
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania

Reklama

1. Wątróbki oczyścić starannie z ewentualnych błonek, wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do garnka. Zalać je zimną wodą, doprowadzam do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia, odcedzić wątróbki na sicie. Ponownie włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotowanie i odcedzanie powtórzyć jeszcze 4 razy. Ostudzone wątróbki pokroić w kostkę. 

2. Jabłka wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Odkroić na 2/3 wysokości, wydrążyć środki. Odrzucić gniazda nasienne, miąższ pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z posiekaną wątróbką. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoni majerankiem. 

3. Farszem napełnić wydrążone jabłka, przykryć odkrojonymi częściami. Zapiekać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej do momentu, aż jabłka delikatnie się uprażą. Podawać na gorąco.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje