Podudzia faszerowane marchewką
Podudzia w takiej wersji to nie tylko uczta dla oka, ale przede wszystkim dla podniebienia. Każdy, kto spróbuje, będzie chciał przepis!
Sposób przygotowania:
1. Kaszę opłucz, przesyp do garnka. Zalej 1 szkl. lekko posolonej wody. Gotuj 15 minut, aż ziarenka wchłoną płyn. Ostudź. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach.
2. Mięso umyj i osusz. Każde podudzie natnij wokół dolnej kostki. Ostrym nożem odetnij mięso od kości. Delikatnie nacinając, oddziel skórę od mięsa. Mięso zmiel i wymieszaj z musztardą. Tosty namocz w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj marchew. Mieszając, duś 5 minut. Dołóż zmielone mięso. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Mieszając, smaż 8 minut. Połącz z kaszą. Nadzienie ostudź. Zimne wymieszaj z odciśniętym tostem.
3. Wyfiletowane skórki napełnij farszem. Węższą część dobrze zepnij wykałaczkami. Włóż do żaroodpornego naczynia i posmaruj olejem. Podlej 1/2 szkl. wody, przykryj i piecz 40 minut w 200 st. Pokrój w plastry.