Reklama

Reklama

Podudzia faszerowane marchewką

Podudzia w takiej wersji to nie tylko uczta dla oka, ale przede wszystkim dla podniebienia. Każdy, kto spróbuje, będzie chciał przepis!

Czas przyrządzenia: 50 min + pieczenie
Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 10 podudzi kurczaka
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Kaszę opłucz, przesyp do garnka. Zalej 1 szkl. lekko posolonej wody. Gotuj 15 minut, aż ziarenka wchłoną płyn. Ostudź. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach.

Reklama

2. Mięso umyj i osusz. Każde podudzie natnij wokół dolnej kostki. Ostrym nożem odetnij mięso od kości. Delikatnie nacinając, oddziel skórę od mięsa. Mięso zmiel i wymieszaj z musztardą. Tosty namocz w zimnej  wodzie. Cebulę i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij  cebulę z czosnkiem. Dodaj marchew. Mieszając, duś 5 minut. Dołóż zmielone mięso. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Mieszając, smaż 8 minut. Połącz z kaszą. Nadzienie ostudź. Zimne wymieszaj z odciśniętym tostem.

3. Wyfiletowane skórki napełnij farszem. Węższą część dobrze zepnij wykałaczkami. Włóż do żaroodpornego naczynia  i posmaruj olejem. Podlej 1/2 szkl. wody, przykryj i piecz 40 minut  w 200 st. Pokrój w plastry.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: podudzia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje