Podudzia w pomidorach
Na obiad dla całej rodziny
Sposób przygotowania
Podudzia opłucz, osusz. Czosnek i imbir obierz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i drobniutko pokrój. Mięso natrzyj czosnkiem i imbirem, posyp chili i suszonymi ziołami. Włóż do lodówki na godzinę. Pory oczyść, umyj i pokrój. Szalotki obierz, posiekaj. W brytfance rozgrzej olej. Obsmaż na nim podudzia ze wszystkich stron. Wyjmij je, posyp solą oraz pieprzem. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podduś szalotki oraz pory. Warzywa wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Krótko zasmaż. Dodaj pomidory z puszki i 150 ml wody. Przypraw solą i pieprzem. Ponownie do brytfanki włóż mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 45 minut. Udekoruj, np. bazylią.