Podudzia w pomidorach

Na obiad dla całej rodziny

Pieczone udka
Pieczone udka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Podudzia opłucz, osusz. Czosnek i imbir obierz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i drobniutko pokrój. Mięso natrzyj czosnkiem i imbirem, posyp chili i suszonymi ziołami. Włóż do lodówki na godzinę. Pory oczyść, umyj i pokrój. Szalotki obierz, posiekaj. W brytfance rozgrzej olej. Obsmaż na nim podudzia ze wszystkich stron. Wyjmij je, posyp solą oraz pieprzem. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podduś szalotki oraz pory. Warzywa wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Krótko zasmaż. Dodaj pomidory z puszki i 150 ml wody. Przypraw solą i pieprzem. Ponownie do brytfanki włóż mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 45 minut. Udekoruj, np. bazylią.

Sprawdzony przepis na kurczaka zapiekanegoInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas