Polacy przekonują się do nich coraz bardziej. Wzmacniają serce, obniżają ciśnienie

Owoce jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej123RF/PICSEL

Jagoda kamczacka — co to za owoc?

Jagoda kamczacka ma wiele właściwości zdrowotnych i pomaga na różne dolegliwości
Jagoda kamczacka ma wiele właściwości zdrowotnych i pomaga na różne dolegliwości 123RF/PICSEL

Uprawa jagody kamczackiej coraz popularniejsza

Wiciokrzew kamczacki ma niewielkie wymagania, jest odporny na niskie temperatury i szkodniki
Wiciokrzew kamczacki ma niewielkie wymagania, jest odporny na niskie temperatury i szkodniki123RF/PICSEL

Jagodowa skarbnica witamin

Zobacz również:

    • Spożywanie smacznych owoców normalizuje pracę jelit i usprawnia wypróżnianie.
    • Jagody kamczackie wspierają odporność, budując tarczę przeciwko infekcjom wirusowym i bakteryjnym.
    • Mają bardzo dobry wpływ na wzrok, więc powinny znaleźć się w menu osób, które dużo czasu spędzają w kiepskim oświetleniu i przed ekranami. Nie powinno brakować ich w jadłospisie seniorów.
    • Związki obecne w owocach zmniejszają szkodliwy wpływ wolnych rodników, dzięki czemu pomagają zapobiegać wielu chorobom przewlekłym, w tym nowotworom.
    • Jagody kamczackie poleca się dla wzmacniania serca i całego układu krążenia. Uwzględnienie ich w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego.
    • Jedzenie owoców wiciokrzewu kamczackiego jest pomocne w zapobieganiu anemii.
    • Witaminy ukryte w owocach poprawiają kondycję skóry, która staje się bardziej elastyczna i promienna. Wzmocnione zostają także paznokcie i włosy.

    Co zrobić z jagody kamczackiej?

    Owoce jagody kamczackiej można spożywać prosto z krzaka. Można z nich także robić przetwory czy nalewki
    Owoce jagody kamczackiej można spożywać prosto z krzaka. Można z nich także robić przetwory czy nalewki123RF/PICSEL
    Omlety z jagodami - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?