Polacy przekonują się do nich coraz bardziej. Wzmacniają serce, obniżają ciśnienie
Owalne jagody wzbudzają coraz większe zainteresowanie wśród miłośników sezonowych owoców. Choć w Polsce nie są jeszcze tak popularne, jak np. borówka amerykańska, z pewnością warto znaleźć dla nich miejsce na talerzu. Dlaczego warto jeść jagodę kamczacką? W Japonii nazywana jest owocem długiego życia – sprzyja sercu, zwalcza cholesterol, dba o dobrą kondycję wzroku, a to tylko początek listy jej właściwości.
Spis treści:
Jagoda kamczacka — co to za owoc?
Jagody to owoce rośliny, którą możemy znaleźć pod nazwą wiciokrzew kamczacki. Naturalnym miejscem jego występowania jest północno-wschodnia Azja. Doceniane są nie tylko walory spożywcze — jagoda kamczacka cechuje się słodko-kwaśnym smakiem — z jej właściwości od dawna pełnymi garściami czerpie medycyna naturalna Chin, Japonii i Rosji.
Owoce o kolorze ciemnego granatu mają podłużny kształt, zwykle osiągają długość około trzech centymetrów. Mimo że w Polsce dopiero zyskują popularność, od czerwca bez większych problemów znajdziemy je na targach. Cena jagody kamczackiej zależy od rodzaju uprawy i waha się do 10 do 30 złotych za kilogram.
Uprawa jagody kamczackiej coraz popularniejsza
Osoby posiadające kawałek własnej zielonej przestrzeni przy domu czy na działce mogą pozwolić sobie na samodzielną uprawę jagody kamczackiej. W polskich warunkach jest w stanie obficie owocować, niestraszne jej ani susze, ani przymrozki. Sadzenie najlepiej zaplanować na wiosnę lub na jesień, zbiory jagód dostępne są w drugim roku od zaproszenia rośliny od ogrodu.
Choć nie ma dużych wymagań, owocujący wiciokrzew trzeba doglądać regularnie. Zaprzyjaźniona właścicielka gospodarstwa agroturystycznego z województwa lubelskiego podkreśla, że miękkie owoce bardzo łatwo spadają na ziemię — jeśli nie chcemy marnować cennych dla zdrowia i kubków smakowych darów natury i jednocześnie zależy nam na utrzymaniu porządku wokół krzewów, zbiorów trzeba dokonywać nawet codziennie.
Jagodowa skarbnica witamin
Bliższe poznanie jagody kamczackiej może wyjść nam tylko na zdrowie. Na lecznicze właściwości owoców składają między innymi witaminy z grupy B, A oraz C. Na liście dobroczynnych składników nie brakuje magnezu, krzemu, żelaza, fosforu, manganu i miedzi. Do tego dochodzą liczne przeciwutleniacze i kwasy organiczne. Jak to przekłada się na wpływ jagody kamczackiej na zdrowie?
- Spożywanie smacznych owoców normalizuje pracę jelit i usprawnia wypróżnianie.
- Jagody kamczackie wspierają odporność, budując tarczę przeciwko infekcjom wirusowym i bakteryjnym.
- Mają bardzo dobry wpływ na wzrok, więc powinny znaleźć się w menu osób, które dużo czasu spędzają w kiepskim oświetleniu i przed ekranami. Nie powinno brakować ich w jadłospisie seniorów.
- Związki obecne w owocach zmniejszają szkodliwy wpływ wolnych rodników, dzięki czemu pomagają zapobiegać wielu chorobom przewlekłym, w tym nowotworom.
- Jagody kamczackie poleca się dla wzmacniania serca i całego układu krążenia. Uwzględnienie ich w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego.
- Jedzenie owoców wiciokrzewu kamczackiego jest pomocne w zapobieganiu anemii.
- Witaminy ukryte w owocach poprawiają kondycję skóry, która staje się bardziej elastyczna i promienna. Wzmocnione zostają także paznokcie i włosy.
Co zrobić z jagody kamczackiej?
Podczas pierwszej degustacji najlepiej jest spróbować jagód kamczackich solo — bez żadnych dodatków. Taka przekąska ukaże pełnię owocowego smaku i stanie się pomysłem na deser bez zbędnych kalorii. Przepisy z jagodą kamczacką w roli głównej mogą być jednak dużo bardziej złożone.
Pysznie smakują z jogurtem naturalnym, łatwo przerobisz je także na owocowy mus lub koktajl. Domowe lody z jagody będą smakować wyśmienicie, tak samo zresztą jak kojarzone z menu śniadaniowym owsianki oraz jaglanki. Owoce bardzo dobrze pasują do sałatek — nawet wytrawnych. Przetwory z jagody kamczackiej też dają szerokie pole manewru. Z owoców przygotowuje się soki, dżemy, nalewki. Co ważne, świeże owoce nadają się także do mrożenia.
Polecamy: