Polędwica w cieście
Wyrazisty smak zatopiony w cieście.
Składniki:
- 60 dag polędwiczki wieprzowej
- 15 dag bułki tartej, olej, sól
- 2 dag parmezanu, szczypior
- 8 dag mąki
- 1 jajko, kumin
- 100 ml mleka
- 1 ząbek czosnku, pieprz
- 50 dag kapusty pekińskiej
- 10 dag suszonych pomidorów
Przygotowanie:
1. Polędwiczkę opłucz, osusz, a potem pokrój w plasterki. Ułóż je na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozklep. Każdy kawałek oprósz solą i pieprzem.
2. Bułkę tartą wymieszaj w misce ze startym parmezanem i 2 łyżkami posiekanego szczypiorku. W osobnej miseczce umieść mąkę, a w kolejnej jajko z mlekiem. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
3. Plasterki polędwiczki obtaczaj w mące, zanurzaj w jajku z mlekiem, i panieruj w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjmij, osącz z nadmiaru tłuszczu.
4. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Kapustę oczyść, lekko poszatkuj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż czosnek z kuminem. Dodaj kapustę. Smaż razem, mieszając, 5 minut.
5. Na patelnię wrzuć suszone pomidory, wymieszaj. Chwilę duś razem. Dopraw solą oraz pieprzem. Warzywa i mięso przełóż na talerze. Podawaj np. z ziemniakami.