Polędwica w cieście
Propozycja na smaczny obiad.

Składniki
- polędwica wieprzowa
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki musztardy
- olej
- cebula
- 20 dag pieczarek i grzybów
- główka kapusty włoskiej
- 30 dag ciasta francuskiego
- 10 dag szynki
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki maku
Sposób przygotowania
1. Polędwicę umyj, oczyść. Posmaruj oliwą, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na godzinę. Zrumień mięso z każdej strony. Zdejmij z ognia i posmaruj musztardą. Na tej samej patelni zrumień posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Przypraw, duś. 2. Kapustę umyj, zanurz we wrzątku i zalej zimną wodą. Ciasto francuskie rozwałkuj. Ułóż liście kapusty, szynkę, wyłóż grzyby i połóż mięso. Zawiń i odetnij pozostałe ciasto. Wytnij z niego gwiazdki, ułóż je na wierzchu, posyp sezamem i makiem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.