Polędwica w kożuszku
Aromatyczna i smaczna.

Składniki na 4 porcje:
- 2 polędwiczki wieprzowe,- sól, pieprz,- 2 łyżki soku z cytryny,- pół łyżeczki słodkiej papryki,- pęczek natki, bazylii, tymianku,- kilka listków szałwii,- 5 łyżek tartej bułki,- 8 łyżek oliwy,- 1 mała cebula,- 3 ząbki czosnku,- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
Polędwiczki umyć w zimnej wodzie, osączyć je do sucha, wycierając papierowym ręcznikiem. Usunąć z nich tłuszcz, natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem oraz słodką papryką. Zioła starannie umyć, drobno posiekać i wymieszać z tartą bułką oraz 6 łyżkami oliwy. Obraną cebulę posiekać w kostkę, dodać do ziół, wycisnąć czosnek. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej polędwiczki ze wszystkich stron. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować mieszanką ziół. Piec 25 minut. Gdy ostygnie, pokroić w plastry. Czas przygotowania 25 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!