Polędwica z grzybami

4 plastry polędwicy wołowej; 4 duże boczniaki; 2 pomidory; 1 ząbek czosnku; 2 jajka; 1 łyżka posiekanego szczypiorku; 2-3 łyżki oleju; sól, pieprz.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 50 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 195 kcal.
Zawartość tłuszczu - mała.

Przyrządzanie

A. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Mięso umyć, osuszyć.

B. Na patelni rozgrzać olej - obsmażyć polędwicę z obu stron na silnym ogniu. Przełożyć ją na talerz, oprószyć solą i pieprzem.

C. Grzyby, czosnek oraz szczypiorek włożyć na pozostały ze smażenia tłuszcz. Razem smażyć przez 3 minuty. Wrzucić pomidory, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Po czym smażyć przez 3 minuty.

D. Mięso ponownie wyłożyć na patelnię - chwilę dusić na wolnym ogniu, tak, by potrawa była gorąca. Polędwicę przełożyć na talerze, obok podać grzyby, polać sosem. Potrawę serwować z łagodnymi surówkami.

Nasza rada

Jeśli zamiast boczniaków wolimy użyć pieczarek, trzeba ich wziąć dwa razy więcej.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas