Reklama

Reklama

Polędwica ze śliwkowym nadzieniem

Nie masz pomysłu na obiad? Zrób dla całej rodziny polędwiczki nadziewane śliwkami. To danie smakuje doskonale, a mięso dosłownie rozpływa się z ustach.

Składniki

  • 60 dag polędwicy wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 20 dag mrożonych śliwek
  • 200 ml czerwonego wina
  • cynamon
  • gałązki rozmarynu

Polędwicę oczyścić, opłukać, nożem z długim cienkim ostrzem zrobić w niej otworki. Kieszonki napełnić suszonymi śliwkami. Najlepiej wkładać je jedna za drugą i popychać trzonkiem drewnianej łyżki. 

Tak przygotowane mięso natrzeć solą oraz pieprzem. Szybko obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. 

Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut. Powidła wymieszać z czerwonym winem. Zagotować. Dołożyć śliwki (mrożone owoce wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku). 

Reklama

Ponownie doprowadzić całość do wrzenia. Sos przyprawić solą, pieprzem i cynamonem. Polać sosem śliwkowym. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i duszoną zieloną fasolką szparagową.

***
Zobacz również: 


Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: polędwica wieprzowa | obiad | śliwki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy