Polędwica ze śliwkowym nadzieniem
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób dla całej rodziny polędwiczki nadziewane śliwkami. To danie smakuje doskonale, a mięso dosłownie rozpływa się z ustach.
Polędwicę oczyścić, opłukać, nożem z długim cienkim ostrzem zrobić w niej otworki. Kieszonki napełnić suszonymi śliwkami. Najlepiej wkładać je jedna za drugą i popychać trzonkiem drewnianej łyżki.
Tak przygotowane mięso natrzeć solą oraz pieprzem. Szybko obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut. Powidła wymieszać z czerwonym winem. Zagotować. Dołożyć śliwki (mrożone owoce wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku).
Ponownie doprowadzić całość do wrzenia. Sos przyprawić solą, pieprzem i cynamonem. Polać sosem śliwkowym. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i duszoną zieloną fasolką szparagową.
***
Zobacz również:
Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program