Polędwica ze śliwkowym nadzieniem

Nie masz pomysłu na obiad? Zrób dla całej rodziny polędwiczki nadziewane śliwkami. To danie smakuje doskonale, a mięso dosłownie rozpływa się z ustach.

Polędwica ze śliwkami to doskonały pomysł na obiad
Polędwica ze śliwkami to doskonały pomysł na obiad 123RF/PICSEL

Polędwicę oczyścić, opłukać, nożem z długim cienkim ostrzem zrobić w niej otworki. Kieszonki napełnić suszonymi śliwkami. Najlepiej wkładać je jedna za drugą i popychać trzonkiem drewnianej łyżki.

Tak przygotowane mięso natrzeć solą oraz pieprzem. Szybko obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut. Powidła wymieszać z czerwonym winem. Zagotować. Dołożyć śliwki (mrożone owoce wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku).

Ponownie doprowadzić całość do wrzenia. Sos przyprawić solą, pieprzem i cynamonem. Polać sosem śliwkowym. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i duszoną zieloną fasolką szparagową.

"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas