Polędwiczka wieprzowa z ogórkami
Doskonała z makaronem.

Składniki:
- 2 małe polędwiczki wieprzowe, - 40 dag ogórków, - 15 dag plastrów wędzonego boczku, - 2 łyżki masła, - kilka listków majeranku, - 2 łyżki olej, - sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju z masłem, pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w ciepłe miejsce. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, oprószyć solą i odstawić na kilka minut aby puściły wodę. Osączyć na ręcznikach papierowych. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, przesmażyć boczek pokrojony na mniejsze części i pod koniec smażenia dodać ogórki, chwilę posmażyć, zagrzać jeszcze raz mięso na patelni i podawać. Potrawa najlepiej smakuje z makaronem, oprószyć listkami majeranku. Czas przygotowania 1 h. 15 min. Przepis na 2 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!