Polędwiczki jagnięce z pistacjowym kuskusem i karmelizowanymi marchewkami
Idealnie skomponowane danie.
Składniki:
- Pęczek marchewek
- Sól
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek cukru
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- Pieprz
- 600 g polędwiczek jagnięcych
- 5 łyżek oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu
- 200 g kuskusu
- 25 g siekanych pistacji
- Kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewki obrać, blanszować w osolonym wrzątku 2 minuty. Masło i cukier zrumienić na patelni. Dodać ocet i 200 ml wody. Włożyć marchewki i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Mięso posolić, obsmażać na rozgrzanym oleju przez 2 minuty, a następnie przełożyć do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) na 5 minut. Cebule i czosnek pokroić w drobna kostkę, zeszklić na łyżce oleju, wlać bulion,zagotować, dodać kuskus i odstawić na 5 minut. Kuskus wymieszać z pistacjami. Polędwiczki podawać z kuskusem i marchewkami. Dekorować kolendrą.