Polędwiczki w aromatycznym sosie
Delikatne i kruche, na chłodne dni

Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- szklanka białego wytrawnego wina
- 200 g surowych śliwek węgierek oraz 1/2 szkl. suszonych
- 200 ml śmietany 18 proc.
- masło, olej (po łyżce)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso oczyść, umyj, osusz, pokrój na plastry. Oprósz czarnym pieprzem. 2. Na patelni rozgrzej masło wymieszane z olejem i na dużym ogniu obsmaż mięso przez 2 minuty z obu stron. Kiedy mięso zmieni kolor, zmniejsz ogień i zalej je szklanką wina. 3. Dołóż śliwki (surowe wydrylowane oraz suszone). Mięso wraz z winem i śliwkami duś ok. pół godziny, mieszając. Możesz dolewać też trochę wina, by mięso nie przywierało. Gdy mięso jest miękkie, dopraw całe danie solą i jeszcze raz pieprzem. 4. Rozrób śmietanę z kilkoma łyżkami sosu z duszenia mięsa, a następnie wlej całość na patelnię i wymieszaj. Polędwiczki podaj z sosem śliwkowym, np. z pyzami (drożdżowymi lub ziemniaczanymi).