Polędwiczki w aromatycznym sosie

Delikatne i kruche, na chłodne dni

Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść, umyj, osusz, pokrój na plastry. Oprósz czarnym pieprzem. 

2. Na patelni rozgrzej masło wymieszane z olejem i na dużym ogniu obsmaż mięso przez 2 minuty z obu stron. Kiedy mięso zmieni kolor, zmniejsz ogień i zalej je szklanką wina. 

3. Dołóż śliwki (surowe wydrylowane oraz suszone). Mięso wraz z winem i śliwkami duś ok. pół godziny, mieszając. Możesz dolewać też trochę wina, by mięso nie przywierało. Gdy mięso jest miękkie, dopraw całe danie solą i jeszcze raz pieprzem. 

4. Rozrób śmietanę z kilkoma łyżkami sosu z duszenia mięsa, a następnie wlej całość na patelnię i wymieszaj. Polędwiczki podaj z sosem śliwkowym, np. z pyzami (drożdżowymi lub ziemniaczanymi).

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas