Polędwiczki w aromatycznym sosie
Delikatne i kruche, na chłodne dni
Sposób przygotowania
1. Mięso oczyść, umyj, osusz, pokrój na plastry. Oprósz czarnym pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej masło wymieszane z olejem i na dużym ogniu obsmaż mięso przez 2 minuty z obu stron. Kiedy mięso zmieni kolor, zmniejsz ogień i zalej je szklanką wina.
3. Dołóż śliwki (surowe wydrylowane oraz suszone). Mięso wraz z winem i śliwkami duś ok. pół godziny, mieszając. Możesz dolewać też trochę wina, by mięso nie przywierało. Gdy mięso jest miękkie, dopraw całe danie solą i jeszcze raz pieprzem.
4. Rozrób śmietanę z kilkoma łyżkami sosu z duszenia mięsa, a następnie wlej całość na patelnię i wymieszaj. Polędwiczki podaj z sosem śliwkowym, np. z pyzami (drożdżowymi lub ziemniaczanymi).