Polędwiczki w cieście
Polędwiczki smażone w cieście są niezwykle smaczne. Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz szybko skradną serca domowników.
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczkę wieprzową opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój ukośnie w grubsze plasterki. Nie rozbijaj ich, ale wygnieć w rękach, nadając im kształt kotletów.
2. Na ciasto połącz obydwie przesiane mąki ze szczyptą soli. Dodaj mleko i 1-2 jajka, zmiksuj. Odstaw ciasto do zgęstnienia (w razie potrzeby dodaj mąkę lub mleko).
3. Pokrojone mięso oprósz delikatnie solą oraz pieprzem (tuż przed samym smażeniem). Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Polędwiczki zanurzaj w gęstym cieście naleśnikowym, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Osącz z oleju.