Polędwiczki w jarzynowym sosie (po 18. miesiącu)
Szybkie i smaczne danie dla całej rodziny. Polędwica jest bardzo delikatna i miękka dlatego dzieci chętnie ją jedzą.
Moja córka bardzo lubi tą potrawę i zawsze szybko znika z jej talerza. Porcję zawsze dostosuj do dziecka. Lepiej by jadło mniej niż za dużo. Moja prawie dwuletnia córa zjada około pół porcji z tego co jest widoczne na zdjęciu.
Składniki (na obiad dla 3 osób):
- kawałek polędwiczki (12 plasterków mniej więcej grubości palca)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 - 2 marchewki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 małe listki laurowe
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąk
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
- Mięso pokrojone w plastry zalej niewielką ilością wody, dodaj warzywa, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, pieprz oraz natkę pietruszki i gotuj aż mięso będzie miękkie (około 60-70min).
- Na patelni mieszając rozgrzej masło z mąką dodając po trochę sosu z gotowania. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu żeby nie zrobiły się grudki, po czym przelej całość do garnka z mięsem i warzywami, delikatnie wymieszaj i zagotuj.
- Przed podaniem możesz wyjąć z potrawy listki laurowe i ziele angielskie.
- Potrawę podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Dodatkowo możesz zaproponować dziecku ogórka kiszonego lub surówkę.
Smacznego!