Polędwiczki wieprzowe w cieście - Maciej Kuroń

1 kg polędwiczek wieprzowych; 2 łyżki tłuszczu; 4 ząbki czosnku, sól, pieprz; 50 ml jałowcówki. Ciasto: 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki); 200 g masła; 125 ml śmietany kremówki; 3 żółtka, 1 jajko; sól.

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło, szczyptę soli, śmietanę i żółtka. Siekamy nożem, na koniec szybko wyrabiamy rękami. Formujemy kulę, zwijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem. Obsmażamy na tłuszczu z wszystkich stron, dodajemy w trakcie smażenia jałowcówkę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kładziemy na środek mięso. Owijamy mięso ciastem. Zlepiamy brzegi. Pieczemy 35 minut nagrzanym do 220 st. C piekarniku.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas