Składniki na 4 porcje: - 500 g polędwicy wieprzowej, - 300 g pieczarek, - 300 g szpinaku, - cytryna, - 1-2 ząbki czosnku, - 4 łodyżki tymianku, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - sól, pieprz, - 250 ml bulionu warzywnego, - 50 g migdałów, - 2 żółtka, - 150 g śmietany, - 1-2 łyżeczki średnio-ostrej musztardy Przygotowanie: Polędwicę pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki poprzekrawać. Cytrynę pokroić na cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Listki tymianku oberwać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Mięso obsmażać 4 minuty i zdjąć z patelni. Pieczarki smażyć również przez 4 minuty, ponownie dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zalać bulionem. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Czosnek, migdały i kawałki cytryny krótko przesmażyć. Dodać szpinak, poddusić. Doprawić solą i pieprzem, wszystko przełożyć do patelni z grzybami i mięsem. Żółtko zmieszać z 3 łyżkami śmietany. Pozostałą śmietanę dodać do potrawy na patelni, zagotować. Dodać żółtko ze śmietaną, nie dopuszczać do wrzenia. Doprawić slą pieprzem i musztardą. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal