Polędwiczki z fenkułem i cukinią
Polędwiczkę oprósz solą, pieprzem, papryką.
Składniki dla 4 osób:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- fenkuł
- 3 kwiaty cukinii
- 2 cukinie
- 5 pomidorów
- cebula
- łyżka masła klarowanego
- olej do smażenia
- świeży koperek
- świeży tymianek
- grubo mielony pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki bazylii
- sól
1. Polędwiczkę oprósz solą, pieprzem, papryką. Odłóż w chłodne miejsce na pół godziny. Cukinię pokrój w plastry, smaż na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Fenkuł podziel na części.
2. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórę, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż słodką paprykę i bazylię, zeszklij cebulę, dodaj pomidory, sól i pieprz, duś 20 minut, przetrzyj przez sito.
3. Do naczynia żaroodpornego wlej przecier, układaj cukinie, mięso, fenkuł i kwiaty cukinii, na wierzchu układaj kawałki tymianku, koperku, przypraw pieprzem. Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Pokrój przed podaniem.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny