Reklama

Reklama

Polędwiczki z fenkułem i cukinią

Polędwiczkę oprósz solą, pieprzem, papryką.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • fenkuł
  • 3 kwiaty cukinii
  • 2 cukinie
  • 5 pomidorów
  • cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • olej do smażenia
  • świeży koperek
  • świeży tymianek
  • grubo mielony pieprz
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki bazylii
  • sól

Reklama

1. Polędwiczkę oprósz solą, pieprzem, papryką. Odłóż w chłodne miejsce na pół godziny. Cukinię pokrój w plastry, smaż na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Fenkuł podziel na części.

2. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórę, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż słodką paprykę i bazylię, zeszklij cebulę, dodaj pomidory, sól i pieprz, duś 20 minut, przetrzyj przez sito.

3. Do naczynia żaroodpornego wlej przecier, układaj cukinie, mięso, fenkuł i kwiaty cukinii, na wierzchu układaj kawałki tymianku, koperku, przypraw pieprzem. Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Pokrój przed podaniem.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje