Reklama

Reklama

Półksiężyce po staropolsku

Z przepisów naszych babć.

Ciasteczka pieczono niegdyś w każdym domu, a szczególnie tam, gdzie było dużo dzieci. Jednym z popularnych ciastek były półksiężyce.

Reklama

1. Wziąć 800 gr. mąki, z której 3/4 kartoflanej, 5 żółtek, szklanka śmietany, 100 gr. cukru. W przeddzień ubić żółtka z cukrem waniliowym do białości, wlać śmietanę, trochę ubić i postawić w chłodzie.

2. Na drugi dzień rozetrzeć 250 gr. masła lub smalcu z mąką pszenną, domieszać kartoflanej, zrobić dołek w misce, wlać ubite żółtka z cukrem i śmietaną, dobrze wygnieść, wycinać półksiężyce. Piec pół godziny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje