Półksiężyce z ciasta francuskiego
Sposób przygotowania
1. Twaróg wkrusz do dosyć dużej miseczki i dolej olej (dzięki tym składnikom ciasto dłużej pozostanie wilgotne).Dodaj szczyptę soli, jajka oraz cukier i cukier waniliowy. Wlej mleko.Utrzyj na gładką masę.Mąkę pszenną przesiej z proszkiem. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną.Porcjami połącz z masą serową. Zagnieć ciasto.
2. Dżem (ew. konfiturę)wymieszaj z likierem.Jeśli lubisz, do nadzienia możesz dołożyć też posiekane migdały.
3. Ciasto rozdziel na 2 porcje. Jedną prze-łóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj. Tak samo przygotuj resztę ciasta. Placki potnij na trójkąty. Na każdy nałóż porcję nadzienia. Zwiń,zaczynając od podstawy trójkąta. Czubki zawiń pod spód. Uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.
4. Żółtko utrzyj ze śmietaną.Posmaruj ciastka.Posyp je grubym cukrem.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 ºC. Piecz 20-25 minut.