Reklama

Reklama

Półksiężyce z ciasta francuskiego

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 30 dag tłustego twarogu
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju
  • 2 płaskie szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szkl. dżemu albo konfitury pomarańczowej
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (ew. 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego do ciasta)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 5 łyżek grubego cukru do posypania ciastek
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Twaróg wkrusz do dosyć dużej miseczki i dolej olej (dzięki tym składnikom ciasto dłużej pozostanie wilgotne).Dodaj szczyptę soli, jajka oraz cukier i cukier waniliowy. Wlej mleko.Utrzyj na gładką masę.Mąkę pszenną przesiej z proszkiem. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną.Porcjami połącz z masą serową. Zagnieć ciasto.

2. Dżem (ew. konfiturę)wymieszaj z likierem.Jeśli lubisz, do nadzienia możesz dołożyć też posiekane migdały.

3. Ciasto rozdziel na 2 porcje. Jedną prze-łóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj. Tak samo przygotuj resztę ciasta. Placki potnij na trójkąty. Na każdy nałóż porcję nadzienia. Zwiń,zaczynając od podstawy trójkąta. Czubki zawiń pod spód. Uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.

4. Żółtko utrzyj ze śmietaną.Posmaruj ciastka.Posyp je grubym cukrem.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 ºC. Piecz 20-25 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje