Półmisek meksykański
Na obiad dla całej rodziny

Składniki
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 szkl. ugotowanego ryżu
- 3/4 szkl. czerwonej fasolki z puszki
- 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej papryki
- 3-4 liście sałaty lodowej
- 2 łyżki bułki tartej ew. 1 ostra papryczka, np. jalapeno, czuszka
- 1 łyżeczka wędzonej mielonej
- papryki
- szczypta mielonego kminku
- szczypta cukru
- olej rzepakowy
- sos
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Papryczkę umyj, przetnij wzdłuż, usuń pestki. Zmiksuj lub bardzo drobno posiekaj, utrzyj z wędzoną papryką, kminkiem, cukrem i 3-4 łyżkami oleju. Wymieszaj z bułką. Mięso oczyść z błonek, umyj i osusz. Posmaruj marynatą, wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. 2. Mięso smaż pod przykryciem 20-25 minut. Gdy ostygnie, pokrój w plastry. Sok z cytryny, musztardę i brązowy cukier wymieszaj z 4-5 łyż- kami oleju. Pomidor i paprykę umyj, pokrój. Sałatę umyj, porwij na kawałki. Delikatnie wymieszaj z ryżem, fasolką, kukurydzą, pomidorem i papryką. 3. Warzywa z ryżem skrop sosem, przełóż na głębszy półmisek. Na wierzchu rozłóż mięso. Ew. udekoruj natką.