Południowy Tyrol: Dla narciarzy-smakoszy

Zimą Południowy Tyrol to nie tylko doskonale przygotowane trasy narciarskie, idealne warunki śniegowe i słoneczna pogoda, ale również wykwintne jedzenie. Bez zdejmowania nart można dotrzeć do schronisk położonych bezpośrednio przy stokach i skosztować dań kuchni regionalnej, łączącej smaki włoskie, tyrolskie i ladyńskie.

Południowy Tyrol jest spełnieniem snu narciarza sybaryty - mówi Tomasz Prange-Barczyński
Południowy Tyrol jest spełnieniem snu narciarza sybaryty - mówi Tomasz Prange-Barczyńskimateriały prasowe

W ośrodku Alta Badia schronisko La Villa Club Moritzino serwuje najlepsze w regionie owoce morza. Po kolacji, na nartach lub snowboardzie można zjechać do miasta czarną trasą oświetlaną przez ratraki. Miejsce to docenił m.in. Tom Cruise ze swoją żoną Katie Holmes. Natomiast w schronisku Rifugio Santa Croce warto skusić się na Kaiserschmarrn, czyli tzw. omlet cesarski, typowy regionalny deser podobny do naleśników, podawany z żurawiną. Schronisko Rifugio Scotoni w San Cassiano/St. Kassian położone na końcu szlaku skitourowego Della Grande Guerra/Gebirgsjäger jest znane ze względu na pyszne dania mięsne z grilla.

W dolinie Plan de Corones/Kronplatz roi się od restauracji i gospód, gdzie podawane są np. najlepsze knedle na stoku (restauracja Oberegger Alm), pełnoziarnisty makaron z górskim serem, a na deser Apfelstrudel (Marchner Hütte). Natomiast restauracja Ücia Bivacco jest godna polecenia ze względu na pyszne mięso z grilla i najlepszą grappę w dolinie.

Ośrodek narciarski Val Gardena/Gröden słynie z najsmaczniejszych żeberek w okolicy (Sophie Hütte na stoku Secedy), bogatej listy win (dostępnej w restauracji Baita Daniel) oraz z najlepszych dań z ryb i owoców morza serwowanych w schronisku Emilio Comici. Świeżość zapewnia im codzienny transport znad Adriatyku, gdzie właściciel ma własne łowiska.

W dolinie Alpe di Siusi/Seiser Alm szef kuchni restauracji Gostner Schwaige tworzy wyśmienite dania, wykorzystując kwiaty z alpejskich pastwisk. Do Sanon Hütte warto wybrać się, by nie tylko dobrze zjeść, ale również podziwiać Sassolungo (jeden z najbardziej znanych szczytów w Dolomitach).

W ośrodku narciarskim Merano 2000 w restauracji Waidmannalm dostaniemy najlepszy sznycel wiedeński, a w dolinie Val Senales/Schnnalstal w schronisku Bella Vista można zjeść wspaniały Apfelstrudel jednocześnie podziwiając lodowiec Schnlstal/Vinschgau.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas