Pomarańczowa herbata z imbirem: Doskonale rozgrzewa zimą
Herbaty z imbirem i pomarańczą nie powinno zabraknąć w naszym zimowym repertuarze rozgrzewających napojów. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale pomoże również wzmocnić odporność i zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia. Dzięki prostemu przepisowi na herbatę z imbirem błyskawicznie zamienimy własną kuchnię w najlepszą herbaciarnię!
Imbir: Jak stosować do herbaty?
To podstawa naszego aromatycznego wywaru, dlatego warto poświęcić mu odrobinę uwagi. Mimo że stosowanie sproszkowanej wersji jest bardzo wygodne i sprawdza się podczas pracy nad przygotowaniem posiłków, do zrobienia idealnej herbaty na zimę lepiej jest użyć świeżego korzenia. Nietrudno jest go znaleźć w sklepach spożywczych, a jego aromat i moc są zdecydowanie mocniejsze, niż jest to w przypadku przyprawy w proszku.
Pamiętajmy o wyrazistym charakterze imbiru, gdy dopiero zaczynamy naszą kulinarną przygodę z tym produktem. Osoby, które nie są przyzwyczajone do jego smaku, powinny dawkować sobie imbir mniejszymi porcjami, stopniowo się do niego przyzwyczajając.
Przepis na pomarańczową herbatę z imbirem
Zrobienie napoju jest dziecinnie proste, więc rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą szybko stanie się napojem, który będzie towarzyszyć nam podczas spokojnych popołudni spędzanych w domowym zaciszu.
Przygotuj:
- 1 łyżeczkę liści czarnej herbaty,
- 2 plastry korzenia imbiru,
- 1 pomarańczę,
- 250-300 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania:
Herbaciane liście zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie korzeń imbiru umyj, obierz i odetnij dwa plastry. Z pomarańczy wyciśnij sok. W szklance umieść imbir wraz z sokiem i miąższem, który pozostał na wyciskarce. Wlej herbatę i zamieszaj. Rozgrzewający napój w sam raz na zimę jest już gotowy!
Jak urozmaicić recepturę herbaty?
Powyższy przepis to wersja podstawowa, lecz warto próbować także modyfikacji, dzięki którym herbata z pomarańczą i imbirem zyska bogatszy smak. Korzeń imbiru możemy zetrzeć na tarce o małych oczkach. W ten sposób jeszcze łatwiej będzie wydobyć pełnię walorów korzenia. Z kolei pomarańczy nie trzeba wyciskać - zamiast tego do szklanki możemy włożyć owoce pokrojone w grube plastry.
Sok pomarańczowy warto wzbogacić cytrynowym. Odrobina cynamonu lub kardamonu też nie zaszkodzi! Jeśli lubimy słodkie akcenty, do kubka z herbatą dodajmy łyżeczkę miodu. Ważne jednak, by temperatura płynu nie przekraczała 40°C.
Herbata z imbirem i pomarańczą: Na co pomaga?
Owoce cytrusowe to bogate źródło witaminy C, której nie powinno brakować w naszym jadłospisie zwłaszcza jesienią i zimą. To jeden z najsmaczniejszych sposobów na wzmocnienie odporności, ale także urody. Kwas askorbinowy ma bowiem zbawienny wpływ na skórę, dla której zimowe temperatury też stanowią duże wyzwanie.
Imbir doskonale rozgrzewa, a do tego ma działanie przeciwzapalne. To nasz sprzymierzeniec w walce z infekcjami, o które nietrudno, gdy złapie nas ulewa lub śnieżyca i przemokną nam buty. Napój możemy potraktować również jako herbatę na zaparcia. Imbir wykazuje łagodne działanie przeczyszczające, pomoże pozbyć się uciążliwych wzdęć, mdłości i bólu brzucha. Pijmy na zdrowie!
Zobacz również:
Herbata z karczocha: Balsam dla wątroby i żołądka