Pomarańczowa herbata z imbirem: Doskonale rozgrzewa zimą

Herbaty z imbirem i pomarańczą nie powinno zabraknąć w naszym zimowym repertuarze rozgrzewających napojów. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale pomoże również wzmocnić odporność i zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia. Dzięki prostemu przepisowi na herbatę z imbirem błyskawicznie zamienimy własną kuchnię w najlepszą herbaciarnię!

Jak rozgrzać organizm zimą? Najlepiej od środka!
Jak rozgrzać organizm zimą? Najlepiej od środka!123RF/PICSEL

Imbir: Jak stosować do herbaty?

To podstawa naszego aromatycznego wywaru, dlatego warto poświęcić mu odrobinę uwagi. Mimo że stosowanie sproszkowanej wersji jest bardzo wygodne i sprawdza się podczas pracy nad przygotowaniem posiłków, do zrobienia idealnej herbaty na zimę lepiej jest użyć świeżego korzenia. Nietrudno jest go znaleźć w sklepach spożywczych, a jego aromat i moc są zdecydowanie mocniejsze, niż jest to w przypadku przyprawy w proszku.

Pamiętajmy o wyrazistym charakterze imbiru, gdy dopiero zaczynamy naszą kulinarną przygodę z tym produktem. Osoby, które nie są przyzwyczajone do jego smaku, powinny dawkować sobie imbir mniejszymi porcjami, stopniowo się do niego przyzwyczajając.

Imbirowy napój na poprawę trawieniaInteria DIY

Przepis na pomarańczową herbatę z imbirem

Zrobienie napoju jest dziecinnie proste, więc rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą szybko stanie się napojem, który będzie towarzyszyć nam podczas spokojnych popołudni spędzanych w domowym zaciszu.

Przygotuj:

  • 1 łyżeczkę liści czarnej herbaty,
  • 2 plastry korzenia imbiru,
  • 1 pomarańczę,
  • 250-300 ml gorącej wody.

Sposób przygotowania:

Herbaciane liście zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie korzeń imbiru umyj, obierz i odetnij dwa plastry. Z pomarańczy wyciśnij sok. W szklance umieść imbir wraz z sokiem i miąższem, który pozostał na wyciskarce. Wlej herbatę i zamieszaj. Rozgrzewający napój w sam raz na zimę jest już gotowy!

Jak urozmaicić recepturę herbaty?

Powyższy przepis to wersja podstawowa, lecz warto próbować także modyfikacji, dzięki którym herbata z pomarańczą i imbirem zyska bogatszy smak. Korzeń imbiru możemy zetrzeć na tarce o małych oczkach. W ten sposób jeszcze łatwiej będzie wydobyć pełnię walorów korzenia. Z kolei pomarańczy nie trzeba wyciskać - zamiast tego do szklanki możemy włożyć owoce pokrojone w grube plastry.

Sok pomarańczowy warto wzbogacić cytrynowym. Odrobina cynamonu lub kardamonu też nie zaszkodzi! Jeśli lubimy słodkie akcenty, do kubka z herbatą dodajmy łyżeczkę miodu. Ważne jednak, by temperatura płynu nie przekraczała 40°C.

Zimą nie ograniczajmy się wyłącznie do herbaty z cytryną
Zimą nie ograniczajmy się wyłącznie do herbaty z cytryną123RF/PICSEL

Herbata z imbirem i pomarańczą: Na co pomaga?

Owoce cytrusowe to bogate źródło witaminy C, której nie powinno brakować w naszym jadłospisie zwłaszcza jesienią i zimą. To jeden z najsmaczniejszych sposobów na wzmocnienie odporności, ale także urody. Kwas askorbinowy ma bowiem zbawienny wpływ na skórę, dla której zimowe temperatury też stanowią duże wyzwanie.

Imbir doskonale rozgrzewa, a do tego ma działanie przeciwzapalne. To nasz sprzymierzeniec w walce z infekcjami, o które nietrudno, gdy złapie nas ulewa lub śnieżyca i przemokną nam buty. Napój możemy potraktować również jako herbatę na zaparcia. Imbir wykazuje łagodne działanie przeczyszczające, pomoże pozbyć się uciążliwych wzdęć, mdłości i bólu brzucha. Pijmy na zdrowie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas