Pomidor dobry na wszystko

Galette z pomidorkami koktajlowymi
Galette z pomidorkami koktajlowymi123RF/PICSEL

Galette z pomidorkami koktajlowymi

Składniki

- ciasto:

  • 180 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50-60 ml zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

- nadzienie:

  • 600 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g pesto z bazylii
  • pieprz, oliwa
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Błyskawiczne tagliatelle z pomidorami

Błyskawiczne tagliatelle z pomidorami
Błyskawiczne tagliatelle z pomidorami123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g makaronu typu wstążki
  • kilka świeżych pomidorów (lub 2 garście koktajlowych)
  • kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 słoiczek małych kaparów
  • 1/2 pęczka listków bazylii
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • tarty parmezan do posypania
4 porcji

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane fetą, soczewicą i miętą

Pomidory faszerowane fetą, soczewicą i miętą
Pomidory faszerowane fetą, soczewicą i miętą123RF/PICSEL

Składniki

  • 7 średnich pomidorów
  • 1 puszka gotowanej soczewicy
  • 100 g suchego ryżu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 pęczka mięty
4-6 porcji

Sposób przygotowania:

Krem z pomidorów z kaparami

Krem z pomidorów z kaparami
Krem z pomidorów z kaparami123RF/PICSEL

Składniki

  • ok. 5–6 dużych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 garść suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 2–3 łyżki śmietanki
  • listki bazylii
4-6 porcji

Sposób przygotowania:

Show
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?