Reklama

Reklama

Pomidor dobry na wszystko

Na tartę, zupę, salsę, nawet do ryby. Pomidorami warto się cieszyć zwłaszcza teraz, gdy są najlepsze. Przyrządź z nich prawdziwą ucztę!

Galette z pomidorkami koktajlowymi

Czas przyrządzenia: 45 min + czas odstawienia

Składniki - ciasto:

  • 180 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50-60 ml zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Składniki - nadzienie:

  • 600 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g pesto z bazylii
  • pieprz, oliwa
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Mąkę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w placek, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (opcja góra-dół).

Schłodzone ciasto wyłóż na papier do pieczenia i podsypując je mąką, rozwałkuj na cienki, nieregularny placek. Przenieś go z papierem na blachę. Ciasto posmaruj pesto i wyłóż na nie pomidorki (zostawiając wolne brzegi). Dopraw solą  i pieprzem. Zawiń brzegi tarty, by nachodziły na farsz i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz 45 minut, a ostatnie 5 minut w temp. 200 stopni C, by tarta się zezłociła. Podawaj posypaną listkami bazylii, z dodatkową porcją pesto.

Reklama


Błyskawiczne tagliatelle z pomidorami

Czas przyrządzenia: 15 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 400 g makaronu typu wstążki
  • kilka świeżych pomidorów (lub 2 garście koktajlowych)
  • kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 słoiczek małych kaparów
  • 1/2 pęczka listków bazylii
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidory sparz, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki (koktajlowe na pół). Na oliwie podsmaż posiekane ząbki czosnku, dodaj do nich listki bazylii, kapary i pomidory. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż przez chwilę, po czym wymieszaj  z gorącym, odcedzonym makaronem. Danie podawaj posypane tartym parmezanem.

Pomidory faszerowane fetą, soczewicą i miętą

Czas przyrządzenia: 20 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • 7 średnich pomidorów
  • 1 puszka gotowanej soczewicy
  • 100 g suchego ryżu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 pęczka mięty

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj, osusz, odetnij im kapelusze i wydrąż środek. Ryż ugotuj na sypko. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni na 2 łyżkach oliwy. Dodaj posiekane ząbki czosnku, przyprawy i soczewicę. Smaż przez chwilę, mieszając. Dodaj ryż i dopraw całość solą oraz pieprzem.

Zestaw z ognia i połącz z serem feta oraz posiekaną miętą. Gotowym farszem nadziewaj pomidory. Możesz je podawać w ten sposób lub dodatkowo upiec w piekarniku.

Krem z pomidorów z kaparami

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • ok. 5–6 dużych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 garść suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 2–3 łyżki śmietanki
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj, zalej wrzątkiem, a po kilku minutach wyjmij i obierz ze skórki. Miąższ pokrój na kawałki. Dodaj je do gorącego bulionu. Wrzuć garść posiekanych suszonych pomidorów i kapary. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut. Dodaj łyżeczkę cukru, dopraw zupę solą i pieprzem i zmiksuj na gładki krem. Podawaj z kleksem śmietanki i świeżą bazylią.

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje