Reklama

Reklama

Pomidor dobry na wszystko

Na tartę, zupę, salsę, nawet do ryby. Pomidorami warto się cieszyć zwłaszcza teraz, gdy są najlepsze. Przyrządź z nich prawdziwą ucztę!

Galette z pomidorkami koktajlowymi

Czas przyrządzenia: 45 min + czas odstawienia

Składniki - ciasto:

  • 180 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50-60 ml zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Składniki - nadzienie:

  • 600 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g pesto z bazylii
  • pieprz, oliwa
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Mąkę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w placek, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (opcja góra-dół).

Reklama

Schłodzone ciasto wyłóż na papier do pieczenia i podsypując je mąką, rozwałkuj na cienki, nieregularny placek. Przenieś go z papierem na blachę. Ciasto posmaruj pesto i wyłóż na nie pomidorki (zostawiając wolne brzegi). Dopraw solą  i pieprzem. Zawiń brzegi tarty, by nachodziły na farsz i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz 45 minut, a ostatnie 5 minut w temp. 200 stopni C, by tarta się zezłociła. Podawaj posypaną listkami bazylii, z dodatkową porcją pesto.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje