Pomidor dobry na wszystko
Na tartę, zupę, salsę, nawet do ryby. Pomidorami warto się cieszyć zwłaszcza teraz, gdy są najlepsze. Przyrządź z nich prawdziwą ucztę!
Galette z pomidorkami koktajlowymi
Sposób przygotowania:
Mąkę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w placek, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (opcja góra-dół).
Schłodzone ciasto wyłóż na papier do pieczenia i podsypując je mąką, rozwałkuj na cienki, nieregularny placek. Przenieś go z papierem na blachę. Ciasto posmaruj pesto i wyłóż na nie pomidorki (zostawiając wolne brzegi). Dopraw solą i pieprzem. Zawiń brzegi tarty, by nachodziły na farsz i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz 45 minut, a ostatnie 5 minut w temp. 200 stopni C, by tarta się zezłociła. Podawaj posypaną listkami bazylii, z dodatkową porcją pesto.
Błyskawiczne tagliatelle z pomidorami
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidory sparz, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki (koktajlowe na pół). Na oliwie podsmaż posiekane ząbki czosnku, dodaj do nich listki bazylii, kapary i pomidory. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż przez chwilę, po czym wymieszaj z gorącym, odcedzonym makaronem. Danie podawaj posypane tartym parmezanem.
Pomidory faszerowane fetą, soczewicą i miętą
Sposób przygotowania:
Pomidory umyj, osusz, odetnij im kapelusze i wydrąż środek. Ryż ugotuj na sypko. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni na 2 łyżkach oliwy. Dodaj posiekane ząbki czosnku, przyprawy i soczewicę. Smaż przez chwilę, mieszając. Dodaj ryż i dopraw całość solą oraz pieprzem.
Zestaw z ognia i połącz z serem feta oraz posiekaną miętą. Gotowym farszem nadziewaj pomidory. Możesz je podawać w ten sposób lub dodatkowo upiec w piekarniku.
Krem z pomidorów z kaparami
Sposób przygotowania:
Pomidory umyj, zalej wrzątkiem, a po kilku minutach wyjmij i obierz ze skórki. Miąższ pokrój na kawałki. Dodaj je do gorącego bulionu. Wrzuć garść posiekanych suszonych pomidorów i kapary. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut. Dodaj łyżeczkę cukru, dopraw zupę solą i pieprzem i zmiksuj na gładki krem. Podawaj z kleksem śmietanki i świeżą bazylią.