Pomidor i ogórek: Łączyć czy nie? Rozprawiamy się z mitami
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Szykujesz surówkę do obiadu i machinalnie wrzucasz pokrojonego ogórka i pomidora do jednej miski? Zapewne dzieje się tak w tysiącach polskich domów, ale i tak panuje przekonanie, że to połączenie absolutnie niedopuszczalne. Dlaczego? Rzekomo ze względu na pozbawienie jednej z cennych witamin, która jest do życia po prostu niezbędna. Tak, jest to poniekąd prawda, ale czy nadal możemy wierzyć temu i innym żywieniowym mitom? Okazuje się, że nie do końca.
Czy można łączyć ogórka i pomidora?
Dlaczego nie wolno łączyć pomidora i ogórka? W opinii wielu osób przyczyny są dwie. Pierwsza - najbardziej znana - mówi o tym, że wtedy pozbawiamy się witaminy C, która jest cenną substancją potrzebną nie tylko do tego, aby nasza odporność pracowała wzorowo. Druga zaś mówi o tym, że po zjedzeniu naraz ogórka i pomidora czekają nas nieprzyjemne rewolucje żołądkowe. A jaka jest prawda? Przedstawiamy fakty.
Czy ogórek i pomidor to zły pomysł?
Na początku garść faktów. Oczywiście, oba warzywa są bardzo zdrowe i ich nie może zabraknąć w codziennej diecie, zwłaszcza teraz, gdy świeże są dostępne na wyciągnięcie ręki. Ponadto faktem jest, że ogórek zawiera enzym, askorbinazę, która niszczy witaminę C. Jednak nie powinniśmy się obawiać, że połączenie ogórka i pomidora pozbawi nas tej cennej witaminy. Dlaczego? Nawet gdy zdecydujemy się na takie połączenie, to źródeł witaminy C jest bardzo dużo, a ani pomidor, ani ogórek nie są podstawowymi źródłami tej cennej substancji. Ponadto, aby askorbinaza zaczęła działać, potrzeba czasu, więc wymieszanie dwóch warzyw i zjedzenie ich od razu nie zrobi nam większej różnicy.
Ponadto można zneutralizować działanie aksorbinazy w łatwy sposób. Okazuje się, że nie działa w środowisku kwaśnym, więc połączenie ogórka z pomidorem będzie zdrowsze, jeśli dodamy trochę octu albo po prostu soku z wyciśniętej cytryny.
Pomidor i ogórek: Co z działaniem na żołądek?
Połączenie pomidora i ogórka przypomina jeszcze jeden mit, który mówi, że może być groźne dla zdrowia: czyli powodować niestrawność, wzdęcia oraz ból żołądka. Wiąże się to z przekonaniem, że nie powinno się jeść produktów, które mają różny czas trawienia. A to może faktycznie powodować dyskomfort. Na szczęście, nie powinniśmy się obawiać tego mitu, ponieważ zarówno ogórek, jak i pomidor trawią się w żołądku w podobnym czasie.
Sprawdź także: