Pomidorowa inna niż zwykle

Swoją ulubioną zupę warto czasami nieco zmodyfikować

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, oczyść z błonek, oprósz solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory sparz, zdejmij skórkę. Przekrój je na połówki, usuń środki z pestkami, a miąższ pokrój w kostkę. Paprykę opłucz, osusz, przekrój i usuń środek z pestkami. Potnij w paseczki.

2. W garnku rozgrzej oliwę. Włóż mięso i smaż 4 min, przewróć na drugą stronę, smaż 3 min. Wsyp cebulę oraz czosnek. Mieszając, smaż chwilę, a kiedy warzywa się zeszklą, dodaj paprykę i pomidory. Oprósz solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, wlej gorący bulion. Zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu około 40 min. 

3. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni bez tłuszczu, grubo je posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz, listki poodrywaj od gałązek. Imbir obierz, zetrzyj drobno na tarce. 

4. Z garnka wyjmij mięso, podziel je na mniejsze kawałki, włóż ponownie do zupy, dodaj też kaszę oraz przecier pomidorowy. Zupę przypraw imbirem, ew. także solą i pieprzem, mocno wszystko podgrzej. Przed podaniem zupę posyp kolendrą i orzechami nerkowca.

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas