Pomidorowa jak u mamy
Ulubiona zupa z dzieciństwa. Trudno tak odtworzyć jej smak, by przypominała tę serwowaną przez babcię czy mamę. Ale spróbowaliśmy i sądzimy, że się udało.
Pomidorowa - składniki:
- 300 g wołowiny (np. rozbratel)
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 4 pomidory1 tacka włoszczyzny
- 1 łodyga kopru ogrodowego z kwiatostanem
- 1 cebula
- Dowolny makaron (np. nitki)
- 2 ziarenka ziela angielskiego, oliwa, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, tymianek, lubczyk, szczypta cukru, bazylia suszona
- 1 op. sera feta
- 1,5 szklanki mleka
Pomidorowa - sposób przygotowania:
1. Rozbratel oczyszczamy, wkładamy go garnka razem z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy.
2. Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do garnka, w którym gotuje się mięso.
3. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy i blendujemy na jednolitą masę.
4. W osobnym garnku gotujemy makaron, odcedzamy.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, rumienimy, pilnując, by się nie przypaliła. Dodajemy szklankę passaty, koper i zmiksowane pomidory, podgrzewamy wszystko razem.
5. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z wywaru i kroimy drobno. Wywar przecedzamy (warzywa wykorzystamy np. do klasycznej sałatki).
6. Dodajemy do wywaru podsmażoną zawartość patelni oraz mięsne kawałki, przyprawiamy zupę i gotujemy wszystko razem ok. 15-20 min.
7. Wykładamy makaron na talerze, zalewamy zupą, obficie posypujemy zieleniną.
RADA:
Zupę można wzbogacić o "mleczno-serowy dodatek" - 1,5 szklanki mleka miksujemy z połową kostki sera feta. Drugą połowę sera kroimy na małe kawałeczki. Gdy zupa będzie już podana, do każdej porcji dodajemy zmiksowaną masę i dekorujemy kawałkami fety, posypujemy całość suszoną bazylią.