Pomidorowa jak u mamy

Ulubiona zupa z dzieciństwa. Trudno tak odtworzyć jej smak, by przypominała tę serwowaną przez babcię czy mamę. Ale spróbowaliśmy i sądzimy, że się udało.

Ten smak nie ma sobie równych!
Ten smak nie ma sobie równych!123RF/PICSEL

Pomidorowa - składniki:

  • 300 g wołowiny (np. rozbratel)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 4 pomidory1 tacka włoszczyzny
  • 1 łodyga kopru ogrodowego z kwiatostanem
  • 1 cebula
  • Dowolny makaron (np. nitki)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego, oliwa, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, tymianek, lubczyk, szczypta cukru, bazylia suszona
  • 1 op. sera feta
  • 1,5 szklanki mleka

Pomidorowa - sposób przygotowania:

1. Rozbratel oczyszczamy, wkładamy go garnka razem z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy.

2. Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do garnka, w którym gotuje się mięso.

3. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy i blendujemy na jednolitą masę.

4. W osobnym garnku gotujemy makaron, odcedzamy.

4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, rumienimy, pilnując, by się nie przypaliła. Dodajemy szklankę passaty, koper i zmiksowane pomidory, podgrzewamy wszystko razem.

5. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z wywaru i kroimy drobno. Wywar przecedzamy (warzywa wykorzystamy np. do klasycznej sałatki).

6. Dodajemy do wywaru podsmażoną zawartość patelni oraz mięsne kawałki, przyprawiamy zupę i gotujemy wszystko razem ok. 15-20 min.

7. Wykładamy makaron na talerze, zalewamy zupą, obficie posypujemy zieleniną.

RADA:

Zupę można wzbogacić o "mleczno-serowy dodatek" - 1,5 szklanki mleka miksujemy z połową kostki sera feta. Drugą połowę sera kroimy na małe kawałeczki. Gdy zupa będzie już podana, do każdej porcji dodajemy zmiksowaną masę i dekorujemy kawałkami fety, posypujemy całość suszoną bazylią.

„Ewa gotuje”: Kurczak maślanyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas