Pomidorowa z grzankami
Wystarczy dodać chrupiące grzanki z serem, by zwykła pomidorowa zyskała zupełnie nowy smak. Jest tak sycąca, że śmiało może zastąpić drugie danie.

Składniki
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 2 łodygi selera naciowego
- oliwa
- 1 puszka pomidorów pelati
- 8 kromek pszennego pieczywa
- 10 dag mozzarelli
- oregano
- sól
- pieprz
- cukier
40 min
4 porcji
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, pora (biała część) i łodygi selera oczyść, drobno pokrój i zeszklij na oliwie. Wlej 3 szklanki wody, gotuj z solą 20 min.
2. Wrzuć pomidory z zalewą. Gotuj kilka minut, zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
3. Kromki pieczywa zrumień na patelni bez tłuszczu. Zdejmij, połowę posyp startą mozzarellą, przykryj resztą chleba, jeszcze chwilę smaż.
4. Podaj do zupy. Udekoruj oregano.