Reklama

Reklama

Pomidorowa z papryką

Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, pokrój w kosteczkę.

Składniki dla 4 osób:

  • 60 dag pomidorów
  • 1 duży strąk czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • natka pietruszki do dekoracji

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, pokrój w kosteczkę. Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach, włóż do wrzątku, po 1-2 minutach wyjmij i obierz ze skórki. Miąższ pomidorów oczyść z pestek, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

2. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj paprykę i pomidory. Mieszając, smaż razem jeszcze chwilę. Warzywa zalej bulionem, poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.

3. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Rozlej do kokilek. Podawaj np. z kluseczkami z kaszy manny albo czosnkowymi grzankami. Udekoruj natką.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje