Pomidorowa z papryką
Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, pokrój w kosteczkę.
Składniki dla 4 osób:
- 60 dag pomidorów
- 1 duży strąk czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 800 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, pokrój w kosteczkę. Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach, włóż do wrzątku, po 1-2 minutach wyjmij i obierz ze skórki. Miąższ pomidorów oczyść z pestek, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
2. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj paprykę i pomidory. Mieszając, smaż razem jeszcze chwilę. Warzywa zalej bulionem, poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
3. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Rozlej do kokilek. Podawaj np. z kluseczkami z kaszy manny albo czosnkowymi grzankami. Udekoruj natką.