Pomidorowa z zielonym groszkiem

Pyszna!

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Podgrzej bulion. Marchewkę obierz i umyj. Zetrzyj na grubych oczkach i wrzuć do bulionu. Zagotuj przez 5 minut. Zmniejsz gaz. 

2. Odłóż 2-3 łyżki pomidorów. Resztę zmiksuj z zalewą z puszki i z sokiem, wlej do bulionu z marchewką. Dopraw słodką i ostrą papryką. Wrzuć cukier i szczyptę pieprzu. Z doprawianiem solą poczekaj, aż zupa będzie gotowa, bo sam bulion, jeśli przygotowałaś go z kostki, może być wystarczająco słony. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. 

3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Do gotowania możesz wlać łyżkę oliwy, by makaron nie posklejał się. Odcedź i przelej go na sitku zimną wodą. 

4. Do zupy wsyp zamrożony groszek i odłożone pomidory. Paprykę pokrój na kawałeczki i również wrzuć do zupy. Gotuj kilka minut, by groszek i papryka zmiękły, ale się nie rozgotowały. Sprawdź, czy zupę trzeba doprawić, np. solą. Makaron przelej wrzątkiem. Rozłóż do miseczek. Zalej gorącą zupą. Ew. udekoruj listkami bazylii lub natki.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas