Pomidorowa z zielonym groszkiem
Pyszna!
Sposób przygotowania
1. Podgrzej bulion. Marchewkę obierz i umyj. Zetrzyj na grubych oczkach i wrzuć do bulionu. Zagotuj przez 5 minut. Zmniejsz gaz.
2. Odłóż 2-3 łyżki pomidorów. Resztę zmiksuj z zalewą z puszki i z sokiem, wlej do bulionu z marchewką. Dopraw słodką i ostrą papryką. Wrzuć cukier i szczyptę pieprzu. Z doprawianiem solą poczekaj, aż zupa będzie gotowa, bo sam bulion, jeśli przygotowałaś go z kostki, może być wystarczająco słony. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Do gotowania możesz wlać łyżkę oliwy, by makaron nie posklejał się. Odcedź i przelej go na sitku zimną wodą.
4. Do zupy wsyp zamrożony groszek i odłożone pomidory. Paprykę pokrój na kawałeczki i również wrzuć do zupy. Gotuj kilka minut, by groszek i papryka zmiękły, ale się nie rozgotowały. Sprawdź, czy zupę trzeba doprawić, np. solą. Makaron przelej wrzątkiem. Rozłóż do miseczek. Zalej gorącą zupą. Ew. udekoruj listkami bazylii lub natki.