Pomidorowa z zielonym groszkiem

Pyszna!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 puszka krojonych pomidorów z dodatkiem bazylii
  • 1/2 szkl. soku pomidorowego lub passaty
  • 1 szkl. mrożonego groszku
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchewka
  • 20 dag makaronu, np. muszle
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego

Sposób przygotowania

1. Podgrzej bulion. Marchewkę obierz i umyj. Zetrzyj na grubych oczkach i wrzuć do bulionu. Zagotuj przez 5 minut. Zmniejsz gaz. 

2. Odłóż 2-3 łyżki pomidorów. Resztę zmiksuj z zalewą z puszki i z sokiem, wlej do bulionu z marchewką. Dopraw słodką i ostrą papryką. Wrzuć cukier i szczyptę pieprzu. Z doprawianiem solą poczekaj, aż zupa będzie gotowa, bo sam bulion, jeśli przygotowałaś go z kostki, może być wystarczająco słony. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. 

3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Do gotowania możesz wlać łyżkę oliwy, by makaron nie posklejał się. Odcedź i przelej go na sitku zimną wodą. 

4. Do zupy wsyp zamrożony groszek i odłożone pomidory. Paprykę pokrój na kawałeczki i również wrzuć do zupy. Gotuj kilka minut, by groszek i papryka zmiękły, ale się nie rozgotowały. Sprawdź, czy zupę trzeba doprawić, np. solą. Makaron przelej wrzątkiem. Rozłóż do miseczek. Zalej gorącą zupą. Ew. udekoruj listkami bazylii lub natki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje