Pomidorowa zapiekanka z tortellini

Gotujemy tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Pomidorowa zapiekanka z tortellini
Pomidorowa zapiekanka z tortellini Picsel123RF/PICSEL

Składniki główne:

  • 1 opakowanie tortellini
  • 20 dag szynki
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

Składniki na sos:

  • 500 g pomidorów z puszki bez skórki (np. marki Sandra)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Gotujemy tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przez około 2 minuty. Następnie dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz pomidory z puszki. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i czosnek. Wszystko podsmażamy. Następnie niewielkie, szklane naczynie smarujemy masłem, a na dnie układamy gotowe tortellini i polewamy połową gotowego sosu. Kolejno układamy połowę smażonej szynki i posypujemy połową startego sera. W ten sam sposób układamy drugą warstwę. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas