Pomidorowe pulpety
Pomidorowe pulpety przyrządzą bez trudu nawet osoby, które rzadko gotują. Życzymy smacznego!
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego drobiowego,
- jajko,
- ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- puszka pomidorów,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka,
- mała papryka,
- kawałek selera,
- kilka ziarenek ziela angielskiego i liści laurowych,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, przyprawą. Uformować pulpety, następnie gotować ok. 10 min w wodzie z zielem i listkiem laurowym.
2. Cebulę pokrojoną w piórka dusić na oleju, następnie należy dodać pokrojoną paprykę i smażyć.
3. Dolać wodę z pulpetów bez przypraw, wrzucić pokrojonego selera i marchewkę. Gdy warzywa są miękkie, dodać pomidory (można zagęścić delikatnie mąką, gdy będzie zbyt rzadka konsystencja) doprawić do smaku. Do sosu włożyć pulpety i 10 min gotować. Smacznego.
Przygotowanie: 40 min
Porcja: 330 kcal
Koszt porcji: 2 zł
Przepis na 4 porcje.