Pomidorówka Królowej Beaty Sadowskiej

Pomidorówka to ulubiona zupa tysięcy osób na całym świecie, jednak pomidorówka pomidorówce nie równa. Warto to sprawdzić w poniżej podanym przepisie Beaty Sadowskiejna jej pomidorówkę królowej.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa123RF/PICSEL

Składniki na cztery osoby: 2 paczki małych pomidorów (1 kg), puszka pomidorów pelati, średnia cebula, 1/4 selera, 2 łyżki masła, 1 łyżka miodu, 1/2 litra wywaru warzywnego, sól, pieprz do smaku, świeża bazylia.

Na łyżce masła trzeba zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dorzucić świeże pomidory pokojone na połówki, dodać sól i pieprz do smaku. Po kilku minutach dodać łyżkę miodu, pelati i pokrojony w kosteczkę seler. Całość gotować około 15-20 minut. W tym czasie można wybrać skórki z pomidorów. Całość zmiksować dodając wywar.

Zupę można podawać ze świeżą bazylią, świeżo zmielonym pieprzem i kleksem ze śmietany. (PAP Life)

autorka: Agata Rachwał

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas